Het Vlie duurzaam

Mike Dorst | Projectleider Samen Bouwen

In de ontwikkeling van Het Vlie wordt niet alleen gekeken naar een efficiënt gebruik van het gebouw door de gezamenlijke zorgpartners. De zorgpartners hebben in hun visie de nadrukkelijk wens omschreven om te komen tot een duurzame en vooral toekomstbestendige ontwikkeling.

Bij het ontwerpen van het gebouw is gekeken naar hoe ruimtes generiek ingezet kunnen worden. Gebruikers kunnen hierdoor voor verschillende functies één en dezelfde ruimte op verschillende tijden gebruiken. Door het optimaal gebruik van tijd en ruimte kan uiteindelijk een kleiner gebouw worden gerealiseerd, dan wanneer iedere zorgaanbieder een eigen ruimte zou bouwen.


CO2 footprint

Bij de ontwikkeling van Het Vlie wordt ook specifiek gekeken naar de duurzame oorsprong en hergebruik van materialen door middel van een flexibel en modulair bouwsysteem. Dit maakt het mogelijk om gerecyclede en recyclebare materialen in te zetten en toekomstige uitbreidbaarheid of desnoods het afschalen van het gebouw eenvoudiger en dus minder kostbaar te maken. Het productieproces van het bouwwerk zal deels geprefabriceerd worden, waardoor de CO2 footprint beperkt blijft. Ook door gebruik te maken van een efficiënt bouwproces en aanzienlijk minder vrachtbewegingen op de weg. Het scheelt een hoop diesel en kosten, maar heeft vooral een positief effect op de CO2 uitstoot van het hele bouwproces. Recycling wordt toegepast op de gehele keten en door alle partijen die onderdeel zijn van de realisatie.

Helemaal gasloos

Het allerbelangrijkste is de uiteindelijke energieconsumptie van het gebouw en waar deze energie straks vandaan komt. Om te beginnen wordt Het Vlie geheel gasloos. Alle werktuigbouwkundige apparaten (verwarming, koeling, luchtbehandeling etc.) worden elektrisch uitgevoerd. Het gebouw wordt dus “full electric” en voor de verwarming en koeling wordt gebruikt gemaakt van de nieuwste generatie warmtepompen.

Zonnepanelen

De elektriciteit voor de warmtepompen wordt grotendeels opgewekt met zonnepanelen op het dak.
In totaal zullen zo’n 1800 zonnepanelen worden ingezet, waardoor het gebouw en haar installaties nagenoeg energieneutraal kunnen worden geëxploiteerd. Hiermee voldoet Het Vlie niet alleen aan alle
wet- en regelgeving, maar wordt er ook een prettig (en betaalbaar) klimaat gecreëerd voor alle bezoekers en gebruikers van Het Vlie. Met deze ontwikkeling levert Het Vlie een positieve bijdrage aan het milieu.

 

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen