Het Vlie on air

Onlangs kreeg ik een uitnodiging om iets te komen vertellen over Het Vlie in een radio-uitzending van Omroep Flevoland. Het is toch altijd een beetje ongemakkelijk om jezelf te zien en te horen, maar ik blijf het toch ook leuk vinden om over een initiatief te vertellen waar ik erg in geloof en heel enthousiast over ben.

Gezien de recent onthulde nieuwe naam, begonnen we het gesprek over de naam “Het Vlie” en de vraag waar deze naam vandaag kwam. Ik vertelde dat Het Vlie vroeger een belangrijke functie had. Het was de verbinding en de goed begaanbare route van het Flevomeer naar de Noordzee. Daarmee maken we de nadrukkelijke verbinding met de regio duidelijk. De goed begaanbare route staat synoniem voor dat wat het centrum de inwoners te bieden heeft; een goed begaanbare route naar gezondheid. De verbinding waar Het Vlie voor staat is een verwijzing naar de verbinding tussen de verschillende zorgorganisaties. Als reactie op mijn uitgebreide toelichting gaf de interviewer aan dat die naam dus niet “zomaar” is gekozen. En toen ik dat zo aan het vertellen was, werd ik opnieuw weer enthousiast over de naam en de gedachte daarachter.

Vervolgens ging het gesprek verder over de samenwerking tussen de 11 zorgpartijen. “Als je dat nog nooit hebt gedaan, dan lijkt me dat niet zo eenvoudig?”, stelde de interviewer. Vanzelfsprekend is dat ook niet eenvoudig, maar als je overtuigd bent van hetgeen je doet, de meerwaarde voor de bewoners en professionals, dan is daar geen berg te hoog voor. Zeker, het is een uniek initiatief en ongetwijfeld lopen we tegen zaken aan, maar ik heb er veel vertrouwen in dat we deze hobbels gaan slechten.

Natuurlijk volgde daarna de vraag aan welke hobbels je dan moet denken. Nou, het gaat daarbij om   verschillen in financiering, verschillen in werkwijze, verschillende in gegevens vastleggen, etc. En ook daarvoor geldt; als je met elkaar ervan overtuigd bent dat de uitkomst een grote meerwaarde biedt voor inwoners, patiënten en medewerkers, dan maak je je daar sterk voor en ga je op zoek naar oplossingen. De samenwerking met Zilveren Kruis en de gemeenten Noordoostpolder en Urk zijn daarvoor tevens belangrijk. Ook met hen kijken we naar de eventuele barrières vanuit dat gezamenlijke perspectief.

“Maar wat is er dan zo anders in dit gezondheidscentrum?”, werd gevraagd. De initiatiefnemers willen hier geen bedrijfsverzamelgebouw realiseren, maar kiezen ervoor om naast samen te huisvesten, ook samen te werken vanuit de gedachten om samen de inwoners van de regio zo goed mogelijk zorg en behandeling te bieden in hun eigen omgeving. Waar nodig en mogelijk met behulp van technologie. Met die technologie hebben patiënten en professionals, soms noodgedwongen, tijdens de coronacrisis al de nodige positieve ervaring opgedaan.

Kortom een naam, een gebouw en een samenwerking met heel veel mogelijkheden waar de initiatiefnemers erg in geloven!

Luister en bekijk hier het interview terug: https://www.omroepflevoland.nl/gemist/radio/270511/nieuwe-gezondheidscentrum-emmeloord-gaat-het-vlie-heten

Wilma Koch

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen