Voel je thuis, dichtbij en betrokken bij Elyse Klinieken voor Nierzorg

“Binnen Elyse staat de patiënt centraal en organiseren we de zorg in een prettige omgeving waar onze patiënten zich thuis voelen. Precies zoals we voor ogen hebben bij het nieuwe gezondheidscentrum in Emmeloord.” Aldus Marjolein van der Pol, lid van de regiestuurgroep als bestuurder van Elyse.

Multidisciplinair samenwerken zit in het DNA
De Elyse klinieken bieden integrale nierzorg voor patiënten met (risico op) nierschade. Met vijf klinieken in Nederland kent Elyse de kracht van samenwerking in de regio. Marjolein: “Onze klinieken staan in Gorinchem, Woerden, Amstelveen, Kerkrade en Emmeloord. We zoeken overal de samenwerking op met andere zorgaanbieders in de keten. Je kunt zo goed inspelen op wat lokaal nodig is en best practices delen. Die ervaring met samenwerking nemen we natuurlijk mee naar het nieuwe gezondheidscentrum. Elyse is een zelfstandige zorgorganisatie met B. Braun als moederorganisatie waar Sharing Expertise centraal staat. Ook zij doen mee met de andere partijen bij de ontwikkeling van het centrum. Door samen te werken in het centrum zijn de lijnen korter. Je kunt elkaar sneller vinden doordat je weet wat ieder te bieden heeft en zo de zorg voor de patiënt nog beter op elkaar aan laten sluiten.”

“Op de nieuwe locatie in het gezondheidscentrum komt een ruimte voor multidisciplinair overleg met het zorgverlenersteam van Elyse. Deze is groot genoeg om ook de dialysepatiënt en zijn of haar naaste daarbij uit te nodigen. Zo kan er optimaal gedeelde besluitvorming plaatsvinden. Daarnaast gaan we deze ruimte inzetten voor casuïstiekbespreking met huisartsen of nascholing. Er komen meer spreekkamers waardoor de patiënt aansluitend gesprekken kan voeren met alle zorgverleners. Voor dialysepatiënten, maar ook voor de grote groep poliklinische patiënten is het fijn als ze niet ver hoeven reizen en de zorg goed op elkaar aansluit. Zo blijft er meer tijd over om gewoon je leven te leiden.”

Continu werken aan de beste zorg
“Door onze zorg voortdurend te ontwikkelen en verbeteren, zijn we toekomstbestendig. Het is belangrijk dat patiënten op de juiste plek, de juiste zorg kunnen krijgen van de juiste zorgverlener. Zorg thuis of dichtbij huis als het kan, en zorg verder weg als het moet. Daarom gaan we de komende jaren ook meer inzetten op het bieden van zorg in een thuissetting, bijvoorbeeld voor patiënten die thuishemodialyse willen. Insteek hierbij is om patiënten zoveel mogelijk eigen regie te geven. Als zij (vrijwel) zelfstandig kunnen dialyseren geeft dit hen meer vrijheid in de invulling van hun dagelijkse leven en hun kwaliteit van leven. Dat kunnen we met onze eigen zorgverleners doen, maar misschien ook wel samen met anderen. De komende tijd gaan we dat onderzoeken.”

Marjolein gaat verder: “Het team van Elyse in Emmeloord bestaat uit een internist-nefroloog, dialyseverpleegkundigen, de medisch secretaresse, diëtist, maatschappelijk werker en servicemedewerkers. De beste nierzorg voor onze patiënten zit ‘m niet alleen in de medische zorg, maar ook in het thuisgevoel. We werken met een vast zorgverleners team in een huiselijke, kleinschalige kliniek. Daardoor voelen onze patiënten zich echt gezien.”

Voor gezonde inwoners van de Noordoostpolder en op Urk
“Elyse zit straks dichtbij drie huisartsenpraktijken in het nieuwe gebouw. Dit maakt het makkelijker om patiënten met (risico op) nierschade al in een vroeg stadium te bereiken. Wanneer je als huisarts merkt dat een patiënt nierklachten begint te ontwikkelen, kun je juist in het begintraject heel veel betekenen voor de patiënt. De huisarts kan zo even langslopen bij de internist-nefroloog van Elyse voor overleg. Daarnaast biedt Elyse aan alle huisartsen in de Noordoostpolder en op Urk teleconsultatie aan vanuit Zorgdomein. Huisartsen kunnen dan op een eenvoudige en veilige manier de expertise van de internist-nefroloog van Elyse benutten voor hun patiënten, met als insteek om achteruitgang in nierfunctie te voorkomen.” Marjolein: “Uiteindelijk doen we het er allemaal voor dat inwoners van de Noordoostpolder en Urk zo gezond mogelijk blijven.”

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen