Sinds afgelopen zomer is Marieke Soree bij Elyse gestart als zorgmanager voor de klinieken in Amstelveen en Emmeloord. Omdat je haar vast en zeker gaat tegenkomen in het nieuwe zorgcentrum stelt ze zich graag aan je voor.
Marieke vertel eens, hoe ben jij bij Elyse terechtkomen en wat doe je in de kliniek?
“Met mijn achtergrond als arbeidsfysiotherapeut, ben ik altijd al veel bezig geweest met kwaliteit van leven. Zo deed ik bijvoorbeeld ervaring op als hulpverlener bij patiënten die chronische zorg nodig hadden. Als regiovoorzitter in een samenwerkingsverband rondom verbetering van kwaliteit van zorg bij chronische pijnpatiënten was ik al met samenwerkingspartners op zoek naar de verbinding en de synergie die ten goede kwam van de patiënt. Toen ik ontdekte dat bij Elyse wordt gekeken naar de patiënt als mens en hoe de zorg past binnen zijn of haar leven, wist ik: dit is een match.
Als manager gaat het erover dat we er als organisatie voor zorgen dat onze medewerkers floreren en daardoor ook de beste kwaliteit zorg leveren. Dat vind ik zo fantastisch aan mijn werk, ik kan er écht voor onze medewerkers en patiënten zijn in de dagelijkse praktijk. Daarnaast ben ik ook lid van het managementteam waarin we het gezamenlijke beleid bepalen voor al onze vestigingen en over de grenzen van onze organisatie heen kijken naar hoe de zorg verloopt en verbeterd kan worden.
Zo werken we in Amstelveen nauw samen met het Amsterdam UMC, waar ook onze nefroloog Wim Rüger vandaan komt. Hiermee bieden we de voordelen van kleinschalige nierzorg, samen met de topklinische nefrologische zorg uit Amsterdam UMC. Een goed voorbeeld van ketenzorg zoals het bedoeld is. Die visie op zorg waarbij de patiënt centraal staat en wat die nodig heeft voor preventie en kwaliteit van zorg, dat zie ik terug binnen Elyse én bij Het Vlie.”
Wat valt je op bij Elyse Emmeloord?
“Wat we doen in onze klinieken is ons richten op hoogkwalitatieve nierzorg, wat óók betekent dat er veel aandacht is voor preventie en voorlichting. We halen de chronische zorg uit het ziekenhuis en bieden dat in een huiselijke setting aan, dichtbij de patiënt. Wanneer iemand gaat dialyseren heeft dat enorme impact op het leven, het is zo’n intensieve behandeling. Ik vond het bijzonder om te zien dat patiënten en zorgverleners elkaar echt kennen. Zo hoorde ik dat een patiënt die belde alleen zijn voornaam noemde, omdat hij wist dat onze medisch-secretaresse Linda Barmentloo wel zou weten wie hij was. Er wordt gewoon fantastische nierzorg geleverd op een hele betrokken manier. Ik ben echt trots op het team! Het gaat niet alleen over uitslagen van onderzoeken, maar over de mens achter de klacht. Die balans tussen professionaliteit en betrokkenheid: zo zou zorg altijd moeten zijn.
Bij de andere klinieken van Elyse zijn we al gewend om samen te werken in de regio, dus ik ben heel blij om te merken dat er opnieuw ruimte ontstaat om dat ook hier te doen. Dat vinden we ontzettend belangrijk. De manier waarop het Vlie wordt opgezet is echt van deze tijd. Het klopt gewoon. In mijn tijd bij de Health Innovation School ging het over met elkaar de zorg innoveren: patient centered design. Dat is precies wat we aan het doen zijn bij het Vlie.”
Wat verwacht jij dat de voordelen zijn van het gezondheidscentrum voor zorgverleners, maar misschien nog wel nog meer voor de bewoners van de regio?
“Het kan niet anders dan dat het voor de zorgmedewerkers werkplezier oplevert. De lijnen worden korter, afstemmen wordt makkelijker. Betere samenwerking en communicatie levert werkgeluk op. Dat gaan bewoners in de regio ook merken. De zorg wordt om patiënten heen georganiseerd, nog beter aangesloten op hun behoeften en beter gestroomlijnd. Dat zorgt voor minder ergernis én risico op fouten. Maar het wordt ook nog makkelijker om kennis te delen, wat ook weer betere kwaliteit van zorg oplevert.
Ik verwacht ook openingen voor multidisciplinaire preventieprojecten waar we heel erg graag aan bij willen dragen vanuit onze expertise. Zo deelt onze diëtiste en leefstijlcoach heel graag haar kennis met andere zorgverleners en patiënten. Ook organiseren we op 9 mei een nascholing voor huisartsen en praktijkondersteuners met onze nefroloog Wim over de nieuwe richtlijnen CVRM in de huisartsenpraktijk.
Wat het precies kan gaan opleveren is nog verder in te vullen samen, op basis van de behoefte van de patiënt en wat er gaat ontstaan. Naast onze deelname in het project netwerkzorgontwikkeling Emmeloord, maak ik met onze medisch secretaresse Linda een rondje langs de velden om persoonlijk kennis te maken en te bespreken hoe we de samenwerking (nog beter) kunnen vormgeven.”
Heb je vragen, wil je meedoen aan de nascholing of zeker weten dat Marieke en Linda met hun rondje ook bij jou langskomen? Stuur dan een berichtje naar info@elyseklinieken.nl of neem direct contact op met Marieke: marieke.soree@elyseklinieken.nl.