Beeldbellen in de huisartsenzorg

Vanuit de huiskamer een consult bij je huisarts. Of gerustgesteld worden door de huisarts van de huisartsenpost dat een pleister echt voldoende is voor die diepe snee in je vinger. Met beeldbellen kan het! De huisartsenposten van Medrie, waaronder de Huisartsenpost Emmeloord, en steeds meer huisartsenpraktijken maken gebruik van beeldbellen als vervanging van een consult in de praktijk of op de huisartsenpost. Snel en eenvoudig.

Bij Medrie en ook bij veel huisartsen stond het al een tijdje op de agenda: beeldbellen. De coronapandemie maakte dat het in een stroomversnelling kwam. In de zomer van 2020 heeft Medrie het beeldbellen op de huisartsenposten geïntroduceerd, eind 2020 volgde het beeldbellen op de Triagepost Medrie (hier komen de telefoontjes van onze huisartsenposten binnen). Ook de huisartsen in de dagpraktijken maken steeds gebruik van beeldbellen.

Gemak
Zowel patiënten als huisartsen ervaren het gemak van beeldbellen. Met beeldbellen is het mogelijk om goede zorg te bieden waarbij de patiënt alleen naar de praktijk of huisartsenpost komt als het écht nodig is. Vanwege de coronapandemie is het niet wenselijk dat teveel patiënten tegelijk naar de praktijk komen. Voor mensen die minder mobiel zijn of voor een gezin met jonge kinderen is beeldbellen vaak erg praktisch. Ook de praktijkondersteuners in de dagpraktijken maken veel gebruik van beeldbellen. Patiënten hoeven dan niet voor een consult naar de praktijk te komen, maar kunnen het gesprek vanuit huis voeren. Sinds 1 december kunnen ook de triagisten (speciaal opgeleide doktersassistenten) van de Triagepost van Medrie gebruik maken van beeldbellen tijdens hun gesprek met de patiënt. Doel hiervan is dat de triagist sneller een beslissing kan maken of een patiënt wel of niet naar de huisartsenpost hoeft te komen.

Eenvoudig digitaal contact
Het systeem werkt heel eenvoudig. Vanuit de computer stuurt de huisarts een SMS-bericht met een linkje naar de mobiele telefoon van de patiënt. Via die link maakt de patiënt direct contact, zonder dat hij iets hoeft te installeren.

Beeldbellen leent zich niet voor elk consult maar is bijvoorbeeld erg geschikt om vlekjes of wonden te beoordelen. Op de huisartsenpost kan een huisarts via beeld gemakkelijker bepaalde situaties beoordelen. Als een patiënt via de telefoon meldt dat hij een ‘diepe wond’ heeft, kan de huisarts die wond via beeldbellen zien. Soms is het een krasje en volstaat een pleister, in andere gevallen moet patiënt echt naar de huisartsenpost komen voor vervolgbehandeling.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen