Deze samenwerking is echt innovatief en nog weinig vertoond in Nederland

In Noordoostpolder en op Urk werken veel partijen in de zorg samen aan een innovatief gezondheidscluster. In 2022 staat er – op de huidige locatie van de Antonius Zorggroep aan de Urkerweg – in Emmeloord een heel nieuw en toekomstbestendig gezondheidscentrum, waarin die partijen ook fysiek samenwerken.

Wethouder Marian Uitdewilligen: “Als gemeente Noordoostpolder zijn we hier ontzettend trots op! De toegevoegde waarde ten opzichte van gezondheidscentra elders, is de combinatie van ziekenhuis- en ouderenzorg. Er wordt gewerkt met zorgpaden van huisarts tot specialist tot thuiszorg of verzorgingshuis, waarbij de overdrachten goed op elkaar aansluiten. En in samenwerking met de ambulancedienst, de thuiszorg en de huisartsenpost wordt 24-uurszorg gegarandeerd. Deze samenwerking is echt innovatief en nog weinig vertoond in Nederland.”

Omarmen zorgvisie Noordelijk Flevoland, voor de beste zorg
Hoewel de gemeente niet over de zorg zelf gaat, zet de gemeente zich wel in voor zo goed mogelijke zorg in Noordoostpolder en op Urk. Samen met patiëntenorganisaties en adviesraden heeft de gemeente Noordoostpolder met de gemeente Urk een regionale zorgvisie opgesteld. Deze is geschreven vanuit de behoefte van de inwoners. Wethouder Marian Uitdewilligen: “Ik ben ontzettend blij dat de zorgpartijen hebben aangegeven deze visie te omarmen. Zo kunnen we gezamenlijk een prachtige stap zetten voor de beste zorg voor de inwoners in Noordelijk Flevoland.” De zorgvisie staat op noordoostpolder.nl en urk.nl.

Samenwerking sociaal loket met het gezondheidscentrum
Wethouder Uitdewilligen vervolgt: “De bezondere tijd waarin we leven maakt ons nogmaals bewust van het belang van goede gezondheidszorg. Maar naast goede fysieke zorg is ook welzijn belangrijk. Sinds september heeft de gemeente een sociaal loket waar mensen met al hun zorg- en ondersteuningsvragen terechtkunnen, dus ook met financiële problemen. Het is de bedoeling dat het loket nauw gaat samenwerken met het gezondheidscentrum. We creëren daarmee een gezondheidsplein waar gezondheid en welzijn integraal kunnen worden aangepakt. Als je bijvoorbeeld de hele dag hoofdpijn hebt, dan is het voor een effectieve behandeling ook goed om te weten of er sociale of financiële problemen spelen. Want als je de echte oorzaak niet aanpakt, kun je ook de klachten niet oplossen. Daarom is het zo belangrijk dat ook welzijn een onderdeel wordt van het gezondheidsplein.”

Ook andere zorgaanbieders zijn welkom aan de Urkerweg
Ook andere zorgaanbieders dan de partners in het gezondheidscentrum, kunnen een plek vinden op het terrein aan de Urkerweg 4. Bijvoorbeeld de huidige huurders van het Dokter Jansencentrum. De ontwikkelaar is in gesprek met deze huurders om mogelijk huisvesting te realiseren in een ander te bouwen gebouw naast het nieuwe gezondheidscentrum. Hoe dit eruit gaat is afhankelijk van de toekomstige huurders. Wethouder Marian Uitdewilligen: “We hopen dat veel huurders mee kunnen gaan naar de Urkerweg, zodat we allen onze krachten kunnen bundelen voor de beste zorg voor de inwoners van Noordoostpolder en Urk!”

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen