Monique: “De regie ligt nu bij mezelf”

Monique Marcin (60) liep jarenlang rond met verschillende lichamelijke klachten. Nadat ze het gevoel had dat alles vast zat en ze niet meer durfde te bewegen, stapte Monique naar de huisarts. Het kon zo niet verder. Ze werd doorverwezen naar Revalidatie Friesland en startte daar aan de behandeling ‘chronische pijn’.

Vluchten, vechten, bevriezen
“In het verleden is fibromyalgie bij mij vastgesteld. Ik heb verschillende therapieën gevolgd, maar bleef klachten houden en zat in het kringetje van vluchten, vechten, bevriezen. Toen de huisarts mij doorverwees, was ik op mijn slechtst. Alles zat vast. Ik was compleet verkrampt en het vertrouwen in mijn lichaam kwijt. Voor een behandeling kon Monique terecht bij Revalidatie Friesland. Mijn eerste reactie was: “Als ik het maar red.” En dat deed Monique. Ze was super gemotiveerd. Ze wilde zo niet verder.

Aandacht voor pijn
“Ik kreeg tijdens mijn behandeling de vraag of ze virtual reality (VR) mochten inzetten bij mijn behandeling. Ik was wel nieuwsgierig en soms moet je dingen gewoon proberen, dus ik zei ja. Ik kreeg een grote grijze bril op en kon direct starten. Ik moest met mijn ogen op het menselijk lichaam aangeven waar ik pijn had en hoe intens de pijn was. Vervolgens dook ik in het lichaam naar de plek waar de pijn zat. En dat was zo bijzonder. Je duikt letterlijk in je pijn. Ik was juist zo gewend om de pijn te negeren of er tegen te vechten. Door VR heb ik geleerd om vanuit ontspanning pijn te verminderen. En ik ben mij nu bewuster van de werking van pijn en hoe je op pijn kunt reageren. Want je doet niet alleen oefeningen, je krijgt uitleg ook over pijn. Het is een mooie aanvulling op de bestaande behandeling.”

Aan de slag
Inmiddels zit de behandeling voor Monique erop. Monique: “Ik heb het heel goed gehad bij Revalidatie Friesland. Ik heb veel informatie gekregen en veel geleerd. Maar ik merk dat het nu eigenlijk pas begint. De handvatten die ik heb gekregen, moet ik nu gaan gebruiken. Nu moet alles op zijn plek vallen. Ik heb een dagschema meegekregen om een beetje houvast te hebben. Maar ik merk dat het beetje bij beetje al steeds meer gewoon wordt. Ik ga bewuster met dingen om en ik kom beter voor mezelf op. De regie ligt nu bij mezelf en niet bij een ander.

Revalidatie Friesland maakt gebruik van e-healthtoepassingen bij de behandeling voor chronische pijn. Enkele voorbeelden zijn: e-revalidatie, beeldbellen en VR.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen