Start valpoli Emmeloord: hoe een val te voorkomen

Een ongelukkige en onschuldig ogende valpartij kan soms nare gevolgen met zich meebrengen voor iemand met een wat oudere leeftijd. Het is daarom belangrijk om te weten hoe het risico op een val zo klein mogelijk te houden. Sinds 2019  biedt de polikliniek klinische geriatrie van het Antonius ziekenhuis beoordeling op de valpoli aan in Sneek. Om de zorg voor de patiënten rondom Emmeloord dichterbij te brengen, zijn we in samenwerking met Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) ook een valpoli in het Dokter Jansencentrum in Emmeloord gestart. Deze vindt één keer per twee weken plaats.

 

,,Vallen is een veel voorkomend probleem onder ouderen”, vertelt geriater Fenna Beeksma van Antonius. ,,Een val kan erg vervelende gevolgen hebben. Soms worden mensen angstig om te vallen, waardoor men minder beweegt en weinig meer buiten komt. Ook lopen mensen soms botbreuken of ander letsel op door een val.”

 

De valpoli is een samenwerkingsverband tussen de klinisch geriater, de specialistisch verpleegkundige geriatrie en de (geriatrie)fysiotherapeut van ZONL. Het doel van deze poli is om oorzaken en risicofactoren van valincidenten bij ouderen te identificeren. Hier kunnen waar mogelijk acties op worden ondernomen om zo in de toekomst valincidenten zoveel mogelijk te voorkomen.

 

,,De patiënt wordt op één dagdeel door drie zorgverleners onderzocht”, legt Beeksma uit. ,,De arts kijkt naar medische oorzaken voor het vallen, zoals medicatie, duizeligheid, lichamelijke problemen, cognitieve achteruitgang. De verpleegkundige kijkt onder andere naar angst om te vallen, schoeisel, zichtproblemen en risico’s in de leefomgeving. Het vallen wordt vanuit meerdere invalshoeken beoordeeld, zodat een breed en op maat gemaakt advies gegeven kan worden. Zo mogelijk kunnen hier acties op worden ondernomen om zo in de toekomst valincidenten zoveel mogelijk te voorkomen.” De derde zorgverlener die een patiënt op dezelfde dag ziet, is de geriatriefysiotherapeut. “De fysiotherapeut kijkt onder andere naar spierkracht, balans, evenwicht, gebruik van loophulpmiddelen, conditie en mobiliteit,” voegt geriatriefysiotherapeut Chantal Knuvers van ZONL toe.

 

Patiënten kunnen worden doorverwezen door de huisarts of door andere specialisten in het ziekenhuis. ,,Dit is een hele mooie ontwikkeling”, vertelt Marjan Seefat, gebiedsmanager bij ZONL. ,,Mensen zullen langer thuis blijven wonen. We moeten met elkaar preventieve maatregelen nemen, om het voor de zorg behapbaar te houden. We slaan de handen ineen om inwoners van de gemeente Noordoostpolder en Urk de best mogelijke zorg te bieden, dichtbij huis.”

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen